Saturday, 21 March 2015

Part 3 Mudarat Skipping Kuruskan Badan ke?

Assalamualaikum wbt. 
Apa khabar semua?

Ok kali ni kan RZ nak share sikit apa aktiviti yang menjadi kegemaran RZ sepanjang bersenam, 
Apa yang RZ suka?

Nak tau apa?
Cer tengok ni...
Dah jadi fevret aktiviti akak dalam NECK 
sekarang sapa nak training skipping boleh call RZ ye 
Meh RZ citer sikit tentang seanaman Skipping ni. SKIPPING ialah satu jenis senaman yang mudah untuk membakar kalori. Ia tak memerlukan ruangan yang besar disamping menyeronokkan untuk dilakukan. 

Best tau ...dalam 15minit skipping, ia mampu membakar 300kcal yang bersamaan dengan sekeping roti canai. Jadi, jika kita termakan roti canai & cecah kari kena la berskipping 15minit untuk membakar semula kalori yang telah masuk ke dalam tubuh badan kita. 

Namun perlulah tahu bagaimana skill atau cara skipping yang betul tanpa mencederakan kaki kita. senaman skipping yang betul, cuba bayangkan gaya peninju yang nampak seolah-oleh floating semasa skipping dengan pergerakan yang ringan, cepat dan lincah.

Tips skipping yang power dan membantu menyihatkan badan kita
  1. Pemilihan tali yang digunakan pun mesti yang betol.
  2. Beli tali yang bagus sikit. kalau ada bajet, beli yang ada pemberat kat dalam, biasanya pemberat tu boleh keluarkan. Panjang tali kene betul, teknik nak tau panjang betol ialah pijak tali tu kat tengah2 pastu tarik menghala ke ketiak, jarak antara tali yang terkeluar dari tempat pemegang mestilah dalam lebar satu tapak tgn dari ketiak.
  3. Masa lompat dan landing pastikan lutut tak lock
  4. Tumit takkan jejak lantai time skipping.
  5. Masa pusing tali yang gerak cuma wrist, pandang depan bukan lantai. 
  6. Pakai stokin panjang dan kasut sebab newbie biasa akan libas betis dan kuku kaki sebab timing belum tepat.
  7. Buat skipping ikut masa bukan kiraan.
  8. Kesannya akan tangkap kat betis ngan pergelangan kaki, tangan sikit. Kebaikan Skipping ni antaranya memguatkan kaki kita yang mana selalu menyertai marathon atau memang seorang yang aktif bersukan, senaman skipping adalah senaman yang sangat digalakkan dalam sesi latihan. 
Tenaga untuk senaman skipping
RZ suka nak share tentang ketahanan tenaga atau bagaimana RZ sentiasa bertenaga dalam melakukan aktiviti lasak ni. Chewahhhh...lasak ke? 

Sebenarnya kan?

RZ amalkan ESP - ala....soya yang Shaklee tu..memang berbaloi sangat.. 
Ringkas tapi membekalkan tenaga yang superb!
Resepinya ESP + cereal + oat + air 250ml je..lepas tu makan roti gandum 2 keping.

Menu ni untuk pembekal tenaga sepanjang RZ berskipping.


Best sangat tau!! 

Banyak kebaikan ESP ni..antaranya seperti berikut: 
  • Cerahkan kulit 
  • Hilangkan jeragat 
  • Membantu menghilangkan parut jerawat di muka, menjadikan kulit muka halus-mulus, gebu
  • Bantu mempercepatkan penyembuhan luka 
  • Memberi rasa kenyang bagi individu yang dalam proses mengurangkan berat badan.
  • Anjalkan payudara .
  • Anjalkan punggung .
  • Atasi gastrik dan pedih ulu hati.
  • Mengatasi lesu .
  • Merendahkan bacaan diabetis dengan menstabilkan paras glukosa.
  • Menyihatkan rambut dan mengatasi keguguran.
  • Mencantikkan kuku .
  • Menghaluskan tumit pecah .
  • Membekalkan tenaga berterusan yang bertahan selama beberapa jam contohnya ketika berpuasa.
  • Meningkatkan kualiti susu ibu - lebih berkualiti makanan, lebih berkualiti susu.
  • Meningkatkan pengeluaran susu - protein salah satu bahan mentah menghasilkan susu.
  • Pengganti sarapan dan supper. Cukup sekadar 1sudu setiap kali pengambilan dan RZ campur OAT @ nestum. Sangat menyelerakan.
  • Dilengkapi dengan mineral kalsium untuk elakkan kerapuhan tulang kerana serbuk soya biasa-biasa bersifat keasidan.
  • Meransang membina semula sel kulit dan otot, mengurangkan kedutan.
  • Protein yang lengkap (mengandungi 9 asid amino yang penting untuk fungsi badan)
  • Diperkaya dengan 5 sumber vitamin dan 4 sumber mineral
  • Protein yang lengkap (mengandungi 9 asid amino yang penting untuk fungsi badan)
  • Rendah lemak, tanpa kolestrol
  • Membantu mengurangkan risiko kanser, 
  • Bertindak sebagai antioksidan, 
  • Menguatkan sistem imun tubuh, 
  • Mempertingkatkan tahap kolestrol baik.
  • Memelihara kesihatan jantung .
  • Membaiki memori – meningkatkan kualiti memori, vitaliti, dorongan seksual dan rangsangan
  • Baik untuk hormon – kacang soya kaya dgn isoflavones. 
  • Membantu merendahkan paras kolestrol, 
  • Mencegah osteoporosis 
  • Membantu pembentukan sel-sel baru.
Sangat bagus untuk kesihatan luaran dan dalam RZ dengan ESP
Jika uollss nak berminat nak jadi sihat dan sentiasa bertenaga macam RZ, silalah whatsapp RZ ke 018 977 2964 untuk tips kesihatan harian dan bagaimana ESP dapat membantu. Promosi bulan Mac ni boleh la beli ESP untuk stok sekeluarga.

Bulan April nanti akan mula GST, baik tempah sekarang supaya dapat la berjimat sebelum harga dikenakan kadar GST. 

Jangan segan-segan hubungi RZ ye. 

Akhir kata, diharap perkongsian RZ kali ada manfaat untuk uollss. RZ doakan uollsss dalam keadaan sihat dan kurus selamanya. Jadilah insan yang sentiasa memberi manfaat kepada insan lain. 

Salam sayang dari, 
RZ 

Zara Ratu Detox,
a.k.a RubyZara Empire Founder
018 977 2964

4 comments:

  1. La nak jual produk rupenya....hahha...menysal pulak baca

    ReplyDelete
  2. Terima kasih atas perkongsian info. Saya ambil yang haq sahaja lain tiada. Dulu kini dan selamanya.

    ReplyDelete