Wednesday, 25 October 2017

Terbaik la!!!! Magic Blue Ubat Ketiak Masa Kini

Assalamualaikum awak...

Terima kasih sudi singgah ke blog akak dan sudi nak baca perkongsian akak hari ni. Diharapkan korang yang singgah ni dalam keadaan yang ceria dan bahagia je .. Berbesar hati sungguh akak sebab sudi jug abaca apa yang akak kongsikan ni.

Hari ni akak nak share tentang bau ketiak.

Apa kena mengena bau ketiak dalam life kita?
Adakah ianya menyenangkan kita?
Adakah menyenangkan orang di sekeliling kita?

Akak percaya dan yakin ada ramai yang mengalami situasi begini.

Bagaimana bau badan boleh wujud dalam badan kita?
Sebenarnya bau badan apabila ada bakteria yang terdapat di permukaan kulit yang menguraikan protein pada lapisan kulit dan peluh kepada asid.

Biasanya bau badan ini dikenalpasti wujud sejak akil baligh dan ianya jadi lebih meningkat risikonya apabila mereka bertubuh besar, kuat berpeluh, mereka yang suka makan makanan berempah, dan mereka yang menghidap penyakit kronik seperti kencing manis atau gout.

Bahagian badan yang biasa keluar peluh
Biasanya di bahagian peha, celah kelengkang, ketiak, celah jari kaki, bahagian pusat di perut dan tempat berbulu seperti di kawasan kemaluan.

Jika dibiarkan keadaan ini, ia akan menyebabkan kulit dijangkiti fungus dan mengakibatkan kegatalan dan kawasan itu mengeluarkan bau yang kurang menyenangkan.

Bagaimana untuk mengatasi?
Mungkin ramai yang di luar sana sangat malu untuk berkongsi situasi begini dan perkara ini didiamkan saja. Akibatnya, jadilah murung dan rasa rendah diri. Sedangkan situasi tersebut boleh diselesaikan jika ada yang berkongsi info sebegini.

Inilah sebabnya Kak Zara berbesar hati nak sangat berkongsi penyelesaian masalah bau badan yang dihadapai ramai rakyat Malaysia.

Boleh pengsan Kak Zara kalau ada orang yang ketiak masaaaammm kat sebelah akak

Harap korang teruskan membaca untuk perkongsian bagaimana akak jumpa satu solusi untuk hilangkan bau badan yang kronik ni.

Kisah Si Hasnah Yang Gatal-gatal Badan

Hasnah : Ibu, badan saya gatal-gatal la.

Ibu : Kenapa Hasnah? Ada allergic makan apa-apa ke?

Hasnah : Tak tahu la Ibu,rasa merenyam badan saya ni. 

Ibu : Mari dekat dengan Ibu. 

Lalu Hasnah pun duduk menghampiri ibunya. Lantas ibunya dapat rasakan ada sesuatu tak kena. 

Hasnah : Kenapa Ibu pandang saya macam tu? 

Ibu : Hasnah, tadi kamu mandi pagi ?

Hasnah : Sudah Ibu. Kenapa Ibu tanya begitu? Saya dah mandi awal pagi-pagi lagi. 

Ibu : Kenapa Ibu terbau macam kamu tak mandi sejak semalam. Kamu ada masalah bau badan ye?

Hasnah pun tertunduk dan seakan merah di wajahnya sebab ditegur ibunya. Kelihatan perubahan pada wajah Hasnah, Puan Zaleha memujuknya. 

Ibu : Hasnah, janganlah marah pada Ibu. Jika kamu ada masalah peribadi sebegini, usah segan untuk berkongsi pada Ibu ya. Ibu sedia bantu Hasnah dan semestinya Ibu tahu bagaimana hendak bantu anak Ibu ni. 

Hasnah : Terima kasih Ibu. Sebenarnya saya malu untuk berterus terang. Badan saya ni kerap berpeluh dan cepat berbau. Nak dekat dengan kawan-kawan pun malu dan saya dikata sombong, kawan-kawan menjauhi saya. Saya sedih la Ibu. 

Ibu : Baik. Ibu ada penyelesaiannya. Ibu harap masalah kamu selesai selepas menggunakan Magic Blue Deodorant ni. 

Hasnah : Terima kasih banyak-banyak Ibu, saya sayang Ibu. 

Nampak ceria anak gadis Puan Zaleha, lalu Hasnah pun berlalu ke biliknya untuk mencuba semburan magis Magic Blue barunya.


Magic Blue Deodorant yang hangat diperkatakan sekarang

Magic Blue Deodorant

Ianya merupakan semburan penghapus bau badan dan berasaskan bahan semulajadi iaitu ada kandungan
1.   Ektrak Bunga Mawar
2.   Tawas.
3.   Herba Terpilih
4.   Air Suling.

Diformulasi khas oleh bumiputera sejak 1980-an. Produk ini sudah lebih 30 tahun di pasaran khususnya Kelantan.

"Magic Blue" diberi nama baru (rebranding) pada tahun 2015 sesuai dengan cabaran pasaran semasa.


Kini Magic Blue menjadi buruan kerana terbukti ianya deodorant terbaik masa kini.

Cara Guna Magic Blue

1. Sembur MAGICBLUE pada bahagian yang bermasalah Bau
·        ketiak  
·        kaki
·        bahagian kangkang
·        perut / bahagian belakang badan.

 2. Gosok ratakan.

 3. Biarkan meresap ke dalam kulit dalam seminit hingga 2 minit.

 4. bilas dengan air/mandi.

Untuk minggu pertama, disarankan untuk terus bilas setelah MB meresap ke kulit untuk mendapat keserasian. Gunakan cara ini setiap hari selama seminggu.

Minggu seterusnya, disarankan guna sebelum tidur dan bilas keesokan hari untuk mendapat kesan maksimun kerana kelenjar peluh kurang aktif pada malam hari.

Bagi kulit yang sensitif

Ok. Untuk lebih adil, Kak Zara share bagi yang memang ada masalah kulit sensitif tapi korang nak cuba juga Magic Blue ni. 

Ok. caranya korang kena la minimumkan semburan supaya kulit beransur-ansur serasi betul-betul dengan Magic Blue.
·        Sembur 2 hari sekali
·        Sembur magicblue pada tapak tangan dan gosok
·        Terus bilas/mandi setelah Magic Blue meresap

Pantang Larang Magic Blue

Eh! Ada pulak pantang larang ye?

Ok.. Akak share juga la supaya korang jelas bagaimana nak gunakan Magic Blue ni tanpa was-was.

1. Elakkan sembur pada baju.
Sebab warna magic blue mungkin akan melekat pada baju. Untuk mengembalikan kepada warna asal, rendam ke dalam air limau nipis (bersifat asid) dan warna magic blue akan hilang kerana Magic Blue bersifat alkali.

2. Jangan sembur pada anggota ini:
·        mulut
·        mata
·        tempat luka

Peringatan : Elakkan sembur Magic Blue selepas bercukur. Korang kena tunggu sehari dahulu baru boleh sembur macam biasa.

 3. Bilas / mandi selepas Magic Blue kering.

Untuk mengelakkan Rasa Gatal
Ok, bagi pengguna awal yang belum serasi. Korang akan ada rasa gatal masa awal penggunaan. Rasa gatal ini dipanggil "curing proses". 

Cara atasinya ialah berhenti pakai sehari dua, kemudian pakai semula.

Insyaallah dalam masa 1 hingga 2 minggu, masalah tu akan selesai.

Baik. Kak Zara teruskan sharing info produk ya. 
Korang teruskan membaca tau.


Info Produk : Magic Blue Deodorant













Testimoni Produk : Magic Blue Deodorant 





















Cara Untuk Dapatkan Magic Blue

Harga Runcit Magicblue:

Semenanjung : Botol Trial 20 ml harga rm29

Sabah & Sarawak : Botol Trial 20 ml harga rm36

Nota: Botol Trial 20 ml tahan 1-2 bulan.

Rasa nak cuba? Cubalah untuk Kak Zara bantu korang selesaikan masalah bau badan tu. Beli satu then cuba la ya.  

KLIK SINI ( Agen Kak Zara akan bantu untuk korang dapatkan Magic Blue ni)

Jika serasi, nanti dah ada testimoni boleh la kongsikan kebaikan produk ini. 

Ini adalah senarai Agen Kak Zara yang aktif menjual Magic Blue. Jika mereka ada dalam kawasan korang, boleh la hubungi mereka ya. 




















Untuk Jana Pendapatan Dengan Menjual Magic Blue 




Nampak tu ?
Mereka sudah memilikki dan guna magic Blue .. 
Terserlah kegembiraan mereka kan?
Mereka antara Agen aktif dalam team Kak Zara. 


Boleh la hubungi mereka nanti ya. 

Ini senarai nama agen yang trusted seller tau. Korang boleh la check yang mana berdekatan dengan korang. Hubungi mereka untuk dapatkan deodorant yang berkualiti ini. 

Johor / Melaka 

Azizah Bt Zainal@Baharom - 017-7408504 (Pasir Gudang) 
Hazlina Fazi - 011-21686815 (Pasir Gudang)
Nur Ilmiah Sakeh - 011-21839302 (Muar , Merlimau)
Ruby - 011-1661 7252 (Melekek , Melaka) 

KL / Selangor 

Mohd Zabur Naufal - 013-6166236 (Sekinchan) 
Yuswirda Yusak - 013-3686399 (Wangsa Maju, KL) 
Maziah - 017-294 6679 ( Selangor ) 
Anis Maisarah - 011-13367296 (Bandar Teknologi Kajang)


Ok la.. 
Setakat ni perkongsian Kak Zara hari ni. 
Semoga apa yang Kak Zara kongsikan bermanfaat buat korang yang membacanya sampai habis ni . 



Salam Sayang daripada Kak Zara. 
Zara Ratu Detox , 
Coach Detox di Rumah. 
018-3119461 



Wednesday, 18 October 2017

Serius : Peranan Ibu Penting Dalam Mendidik Anak

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera.. 

Terima kasih sudi singgah di blog Kak Zara ni. 

Selamat bercuti kepada semua. Hari ni cuti deepavali satu Malaysia. Paling seronok adalah anak-anak, sebab tak sekolah dan ibunya la kena sediakan aktiviti bermanfaat untuk anak-anak. 

Cuti kali ni kami rancang nak buat bilik khas untuk anak-anak. Bilik riadah la kiranya. Sekurangnya ada bilik yang "privacy" untuk anak-anak. 

Ye la.. Anak-anak dah besar dah segan la nak lakukan aktiviti secara terbuka. Jadi, akak sebagai ibu kenalah ambil langkah menyediakan kemudahan untuk anak-anak. Dah meningkat remaja ni kan. Kenalah diajar berkenaan adab dan perlu jaga aurat. Ini juga termasuk dalam didikan awal untuk anak-anak sebelum mereka meningkat dewasa kelak. 

Aktiviti Cuti 

Bukanlah cara Kak Zara untuk bawa anak-anak pusing shopping complex semasa cuti sebegini. Keutamaan masih tertumpu untuk menyiapkan kerja sekolah yang diberi oleh guru dan ulangkaji pelajaran sebagai persediaan peperiksaan akhir tahun yang dah tak lama lagi. 

Paling tak pun , anak-anak akak stay kat rumah je dengan aktiviti anak kampung, terutama mandi di anak sungai. Ini pun aktiviti Kak Zara masa kecik-kecik dulu.





Yang paling bestnya, kami cuba lakukan aktiviti bersama. Masa ni la nak luangkan masa kualiti bersama, sembang-sembang, dengar luahan anak-anak. Apabila anak-anak meningkat remaja ni, Kak Zara semakin mudah menguruskan mereka dan mudah berkongsi pendapat. 


Ye la... hari biasa Kak Zara sibuk dengan urusan bisnes online ( jual vitamin C dan aloe vera ) . Jadi , waktu anak-anak cuti la akak nak manfaatkan ruang masa yang ada. 

Bagaimana? 

Pertama, dengan cara kita berada dalam dunia mereka. Bersembang berkenaan apa yang mereka suka, apa yang mereka mahu dan sentiasa memberi kata semangat supaya mereka tak rasa tertekan dengan pembelajaran yang semakin mencabar sekarang ni. 

Kedua, kurangkan gadget. Tapi memang tak de la Kak Zara nak bagi gadget pada anak-anak melainkan sebuah telefon pintar yang biasa fungsinya untuk berwhatsapp dan google function saja. No Game , No download apapun melainkan dengan restu ibunya ni .. 

Ketiga,kena selalu makan bersama anak-anak walaupun sekadar minum petang. Yang ni best. Buat air satu jug kemudian makan biskut cicah dalam air. Rasa bahagia tau buat macam ni. 

Peranan Ibu

Kita sebagai ibulah yang kena prihatin dengan psikologi anak-anak. Jangan jadikan alasan letih bekerja untuk tak layan anak-anak. Nanti hilang hormat anak-anak pada kita pada masa akan datang tau. Masa tu kita baru nak menyesal, memang dah terlambat la kak.. Lakukan sekarang. Belai emosi anak-anak. Jangan ingat emosi kita je nak dijaga. 

Tidak alasan asyik nak marah-marah anak-anak saja melainkan anak-anak ni perlukan belaian kita selagi mereka belum menempuh alam dewasa. Sama la macam kita dulu kan? Mana suka kalau asyik dimarahi ibu atau ayah kita kan?

Jadi, usahlah sesuka hati marahkan permata hati kita tu. Sebab kita kata nak bahagia. Maka, nak rasa bahagia, kena banyak beri bahagia kepada orang lain dulu. Bukan nak menerima je, dah tu yang pemberi tu siapa nak diberi bahagia pula?

Hah ! Tepuk dada, tanya iman kita. Hehehehe 

OK, setakat ni perkongsian Kak Zara. Nanti kita berkongsi lagi ya. 
Mood cuti ni rasa best pulak menulis di blog. Harap Kak Zara lebih konsisten menulis selepas hari ni.

Untuk kalian, selamat bercuti dan selamat beriadah bersama keluarga tersayang. 
Kak Zara sentiasa berharap perkongsian Kak Zara bermanfaat buat kalian selepas membacanya. 

Salam Kasih Sayang, 
Zara Ratu Detox, 
Sahabat Detox Anda. 
+6018-3119461

Tuesday, 19 September 2017

MENUMPANG KASIH VS. BERBAHAGI KASIH

MENUMPANG KASIH VS. BERBAHAGI KASIH
**********************************************
Ungkapan "menumpang kasih" sering kali kita dengar diucapkan oleh seseorang wanita dipermulaan beliau ingin memanangi hati seorang lelaki yang juga merupakan suami kepada wanita yang lain. Ini adalah ayat penambat yang barang kali paling lunak untuk diucapkan bagi membolehkan si lelaki tadi dengan pantas menerima beliau untuk dimadukan dengan isteri yang sedia ada. 

Ia menggambarkan bahawa beliau hanya mahukan suatu ruang kecil di lubuk hati suami barunya itu dan sebagai suatu akujanji informal bahawa kebersamaan suaminya dengan madunya itu tetap tidak akan diganggu gugat. Penyatuan hati ini akan lebih mudah berlaku jika si lelakilah yang merupakan Die Hard Fan kepada beliau. Itu akan menjadikan beliau kelihatan tidak begitu terdesak untuk memiliki suami yang baru dalam hidupnya walaupun terpaksa berkongsi kasih dengan yang lain.


Namun apa yang dirancang dan diinginkan di peringkat permulaan tidak semestinya akan menjadi seperti yang diharapkan. Apabila kasih sudah berbelit dan ditambah pula hayalan fantasi berbulan madu buat ke sekian kalinya, akujanji yang dilihat seakan-akan noble niatnya tadi boleh sahaja berubah-ubah mengikut keadaan semasa. 

Tambahan pula memulakan perkahwinan atas dasar menumpang kasih ini seringkali melangkaui beberapa perkara asas yang sewajarnya perlu dilakukan sekiranya pasangan tersebut benar-benar ikhlas untuk berpoligami.

Amalan nikah senyap; jika diketahui oleh isteri pertama pun kebiasaanya tidaklah dibincangkan dengan teratur dan mendalam, menjadikan suasana hubungan yang tercipta di antara tiga penjuru ini kebiasaannya bukanlah suatu permulaan platform yang baik untuk cuba mencapai keharmonian dilaluan perjalanan rumahtangga poligami itu nanti. 

Akan sering saja timbul masalah di sana sini sehingga retaknya hati akan semakin melebar dan rumahtangga itu jika pun ianya survive, maka ia hanya akan berlangsung secara nafsi-nafsi sahaja. Tiada maknanya erti sebuah poligami jika ianya dilalui dengan suasana yang sebegini. Imej Islam jugalah yang akhirnya tercalar dan kitalah penyumbang dan pemain peranan yang menghodohkan plot cerita tersebut.

Namun apakan daya, takkan ada orang yang sanggup berfikir hingga sejauh itu apabila nafsu sudah beraja di hati. Ungkapan "lebih baik nikah dari maksiat berleluasa" seringkali dijadikan alasan jitu untuk membenarkan tindakan penyatuan tersebut. Maka di manakah lagi ruang penyatuan hati walaupun di pertengahannya nanti ada keinginan untuk menggapai harmoni.

Berbanding pula dengan konsep "berbahagi kasih"; untuk berfikir ke arahnya sahaja pun sudah menuntut suatu kekuatan dan kefahaman dari yang menginginkannya. Mereka, yakni ketiga-tiga pihak yang terlibat tidak mempunyai pilihan selain dari mencanaikan sehabis lumat terlebih dahulu permasalahan ini sebelum berani melangkah untuk mempraktikkannya di alam nyata. 

Berbahagi merupakan suatu pecahan sama rata yang menuntut keadilan orang yang membahagikannya.
Ditangannyalah dipengang erat 'alat membelah dua' tersebut. Ada unsur berhati-hati di situ sebelum belahan dilakukan kerana bimbang beliau tidak berlaku adil semasa membelahnya nanti. Beliau pasti ada method tersendiri untuk membuat ukuran tersebut supaya keadilan dapat dilaksanakan dengan sebaik yang mungkin.

Maka, segala elemen inilah yang akhirnya membentuk suatu perasaan amanah yang harus dipikul dan dua lagi pihak yang memerhatikan dengan penuh suspend tadi akhirnya akan akur dengan berhemahnya si pembelah dan berlakulah rasa 'tunduk" terhadap kebijaksanaan beliau. Maka disitulah sebenarnya terbuka ruang untuk berlakunya kesepakatan untuk menuju jannah di dalam melayari bahtera unik ini tadi.

Itulah hakikatnya yang sering dirasa dan dilalui oleh mereka yang sering kita lihat sebagai bahagia dan harmonisnya rumahtangga poligami yang mereka lalui. Iman sememangnya memainkan peranan utama tetapi tanpa adanya kebijaksanaan dan hati nurani yang inginkan sesuatu yang lebih baik dari apa yang sepatutnya diharapkan terjadi maka penyatuan seperti ini pastinya sesuatu yang dilihat mustahil untuk dicapai. 

Itulah apa yang disifatkan sebagai "Berhikmah di dalam berpoligami".
Wallahua'lam

Thursday, 17 August 2017

Resepi Cendawan Kukur By Zara Ratu Detox

Assalamualaikum awak...

Terima kasih sudi singgah ke blog akak dan sudi nak baca perkongsian akak hari ni. Hari ni saja nak share tentang cendawan kukur yang akak percaya ramai pernah nampak tapi tak tahu apa namanya dan tak tahu yang cendawan jenis ni sedap dimakan bila tahu cara menyediakannya.

OK ...
akak share info dulu ya .

Cendawan kukur ini banyak tumbuh pada pokok yang mereput dan banyak tumbuh selepas hujan. Warnanya kelabu dan bergantung kepada keadaan kayu di selilingnya. Saiznya dalam anggaran 1-4cm. Bila ianya tumbuh bolehlah dipetik dan jika dibiarkan ia akan kering. Bila dah kering , ia akan mati begitu saja.

Khasiatnya adalah bersifat anti kanser dan ianya ada satu aroma yang asli apabila kita mencium keadaan fizikalnya. Ini real tau ...Kat kawasan rumah kak zara ada pokok buah kuini yang tumbang dan ia tumbuh dengan bahagia di situ.

Yang best nya ialah cendawan ini elok diamalkan sebab membantu kesihatan hati dan juga sangat bagus untuk imunisasi badan kita. Ia juga bagus untuk anti parasit , anti radang dan anti bakteria.

Waaahhhh.....kelassss kan? Mana nak sangka ..tumbuh melata rupanya sangat baik untuk tubuh badan kita.

Cendawan Kukur Tumbuh Pada Pokok yang tumbang.

Saja nak share lagi ni.
Akak ada kutip cendawan ni kat rumah kami. Cendawan ni tumbuh pada pokok kuini yang tumbang dan tak sangka banyak sangat. Apa lagi kami pun kutip dan jadikan juadah makan malam kami dan berulang masak lagi makan tengah hari pulak. 


Sedap ditumis dengan perencah berlado , pedas-pedas sikit campur halia. Wow!! Terangkat makan dengan nasi panas-panas dan ada pulak sambal belacan. 

OK. akak share gambar je la ...bagi gambaran jelas bagaimana rupa cendawan tu. Kalau nampak, tolong la kutip dan bersihkan sebaiknya.

Rendam bagi lembut sebelum masak tau. Nak resepi boleh PM kak Zara terus. Cari je FB : Nor Zahrah Kemon ya 

Ini Pokok Kuini yang tumbang 

Nampak? Seluruh permukaan pokok yang mereput ni dipenuhi cendawan kukur


Seluruh permukaan pokok yang mereput ni dipenuhi cendawan kukur

Seluruh permukaan pokok yang mereput ni dipenuhi cendawan kukur

Bahagia duduk kat kebun dengan hasil bumi semulajadi 

Kita kasi Jempol masa kutip ni memang meriah tengok dan best je pemandangan

Banyak betul kami dapat kutip ... best woooo 
So ,
lepas ni kalau jumpa cendawan ni nanti boleh la cuba masak tau .

Ini Kak Zara campurkan dengan pucuk Ubi. 
Sedapppp makan panas-panas. 

Sedaaappp habaq hang 

Alhamdulillah.. 
Best kan sharing kak Zara ?
Hari ni 17/8/17 ... sengaja akak ambil tarikh ni nak post artikel ni .
Sesekali guna tarikh lawa ni .. Bagi ada kenangan pada tarikh. 


Ada lagi citer best.. Korang bukak-bukak la artikel akak yang lain. 
Ada banyak sharing pengalaman akak sejak 2015. 


Set Combo yang diminati ramai 

Ni penutup sharing kali ni .. 
Akak ni ada jual set detox usus yang makin femes de amos ni. sangat membantu dalam mendetoxkan usus dan detoxkan darah. 

Aloe vera yang bertindak pencuci dan menyihatkan usus. 
Artic Sea - minyak ikan yang satu-satunya mengandungi minyak zaitun dan terbaik di muka bumi ini. Tiada syarikat lain yang ada jual gabungan ini selain artic sea keluaran Forever Living. 

Ok la .. nak info lanjut atau nak order boleh KLIK SINI. dan nanti akak bantu korang untuk consult PERCUMA. 

Ok gais....
Terima kasih sudi singgah dan baca sharing akak pasal cendawan tekukur ni. 
Semoga bertambah pengetahuan korang bab khazanah bumi yang makin dilupai. 

Salam sayang daripada akak , 
Zara Ratu Detox, 
Coach Detox Anda. 

Wednesday, 16 August 2017

Hangatnya Cinta Seorang Isteri Buat Suaminya

Dears, 

Suka akak nak share perkongsian ini. Tulisan sahabat dalam group FB yang disebut namanya ASAM GARAM. Lalu akak ambil sebagai perkongsian yang indah buat pengajaran indah bagi pasangan suami isteri yang sedang lalui bahtera yang camerlang , gemilang dan membahagiakan. 




Saudara wanitaku sekalian, 

Seorang isteri yang baik tentunya membantu meringankan beban suami..... menenteramkan... menenangkan dan bergerak mengikuti langkah suaminya. Ketika sang suami mengalami kelelahan... tentunya suami akan akan datang kepada isterinya untuk mendapatkan ketenangan..... seorang isteri memberikan impak yang begitu besar terhadap kelangsungan hidup dalam kehidupan berumah tangga. Menjadi isteri bukanlah ‘tugas’ yang mudah khususnya untuk menjadi seorang isteri yang hebat. Namun apabila anda melakukan beberapa perkara ini.... maka suami anda tahu bahawa sesungguhnya dia mempunyai isteri terbaik di dunia..... ayuh semak senarai berikut. Anda Gembira Dengan Kejayaan Si Dia Ketika si dia gembira kerana prestasinya....anda juga turut bahagia..... anda tahu anda isteri yang istimewa apabila anda sama gembira melihat kejayaan suami anda. Anda Menonton Filem Kegemarannya Berulangkali Anda sudah menonton berjuta kali filem kegemarannya.... namun anda tetap tidak pernah jemu..... bonusnya ialah bila anda tertawa pada saat yang tepat. Anda Mendahulukan Si Dia Si dia nombor satu dalam hidup anda.... anda memastikan karier dan hobi anda tidak lebih penting daripada dia..... tidak ada orang yang lebih anda utamakan. Anda Suka Melakukan Beberapa Hal Sendiri Hanya kerana si dia yang anda utamakan ini..... bukan bermakna anda hanya berkepit dengan si dia semata-mata..... walaupun anda lebih suka berada dekat dengannya....anda tidak keberatan menyendiri dan membiarkan si dia menyendiri kerana masing-masing memerlukan waktu untuk berseorangan. Anda Memasak Makanan Kegemarannya Walau anda tidak suka dengan makanan kegemarannya...... namun anda tetap memasak makanan kegemarannya..... untuk menunjukkan bahawa anda tahu apa yang si dia sukai..... dan anda ingin melakukan perkara-perkara yang menyenangkan hatinya. Anda Membuat Si Dia Tertawa Anda isteri terbaik di dunia...... jika tahu khalimat apa yang akan membuatkan si dia tertawa...... atau bagaimana membuat si dia tersenyum...... hanya dengan satu kilas pandangan. Anda Menyimpan Rahsianya Jika suami anda merasa kurang selesa apabila anda mahu berkongsi rahsia dengan orang lain.....maka anda tidak akan melakukannya.....suami anda berkongsi rahsia dengan anda kerana dia amat mempercayai anda. Anda Selesa Dengan Rakan-rakannya Anda sedar bahawa suami anda sudah mengenal teman-temannya sebelum mengenal anda.....jadi anda tidak keberatan jika suami anda ingin keluar menghabiskan masa bersama. Anda Membuatkan Si Dia Terasa Diperlukan Walaupun anda mampu melakukannya sendiri .....namun anda tetap mahu meminta si dia melakukannya untuk anda.....dengan cara ini si dia akan rasa amat diperlukan oleh isterinya. Anda Meninggalkan Catatan Buat Si Dia Isteri yang baik memastikan suaminya tahu bahawa dia dicintai...... nota kecil di dalam begnya sudah cukup membayangkan betapa hangatnya cinta anda kepada si dia. Anda Berdoa Untuk Si Dia Ketika berdoa selepas solat....anda tidak lupa untuk mendoakan yang terbaik buat suami anda..... anda memohon hanya yang terbaik buat suami anda......ia sebenarnya lebih menghangatkan lagi hubungan anda dengan pasangan secara spiritual. Anda Berusaha Keras Membuatkan Perkahwinan Anda Harmoni Tidak peduli apapun yang terjadi.....anda berusaha untuk mempertahankan perkahwinan yang telah dibina......jika saatnya hubungan terasa hambar....anda segera mengambil tindakan bagi mengharmonikan semula kemesraan suami isteri.

Akhir kata, berusahalah untuk jadi isteri terbaik buat suami meskipun suami milikki 2,3,4 isteri dan kita berkhidmatlah sebaik-baiknya sebagai wanita yang taat padanya. Allah ada sediakan ganjaran dan buatlah semua itu kerana Allah semata ... 

InshaAllah ..cinta kalian pasti dikukuhkan ke Syurga. Cinta buatnya bukan sekadar di bibir saja dan jadikan hari ni lebih baik daripada semalam. 

Semoga berbahagia ye sayang ... 


Ingin Cuci Usus ? Klik Sini 
Ingin Cuci Karpet ? Klik Sini

Saturday, 8 July 2017

Muhasabahlah.. Semaklah Diri Sendiri

Ada orang bangga dengan suaminya...
akhirnya suaminya itu CURANG padanya.

Ada orang bangga dengan anaknya...
akhirnya Allah ambil nyawa anaknya. Tinggal semua di dunia.

Ada orang bangga dengan hartanya...
akhirnya DISAMUN, DIRAGUT, DIROMPAK.

Ada orang bangga dengan jawatannya...
akhirnya dia diberhentikan kerja. Jadi penganggur.

Ada orang bangga dengan kecantikkannya...
akhirnya kena STROK. Habis herot. Hilang kecantikkannya.

Ada orang bangga dengan ketampanannya...
akhirnya dia mengalami kemalangan. Pecah mukanya. Putus kakinya. CACAT semua.

Ada orang bangga dengan pimpinannya...
akhirnya dia angkuh dan gila kuasa. Tak sedar BERPECAH-BELAH.

Ada orang bangga dengan ilmunya...
akhirnya dia menjadi JAHIL kerana tidak mengamalkan ilmunya itu.

Siapa kita untuk berbangga dengan apa yang kita ada di atas dunia? Semua itu Allah bagi pinjam sementara. Tak perlu nak bangga dengan apa yang kita ada. Sedangkan pengakhirannya kita tak tahu akan jadi apa..          
Manusia hari ini suka sangka-sangka

Ada sangka baik..

Ada sangka buruk..

..Orang beribadah disangka riak

..Orang rileks disangka malas

..Orang berpakaian baru disangka menunjuk

..Orang berpakaian buruk disangka hina

..Orang makan banyak disangka pelahap

..Orang makan sedikit disangka diet

..Orang yang senyum disangka mengejek

..Orang yang masam disangka merajuk

..Orang berbincang disangka mengumpat

..Orang yang diam disangka menyendiri

..Orang yang menawan disangka menggoda

..Orang yang ceria disangka mengada

..Orang yang bertanya disangka menyibuk

Hakikatnya...

Mana tahu yang senyum itu kerana bersedekah

Mana tahu yang masam itu kerana mengenang dosa

Mana tahu yang berbincang itu memberi pendapat

Mana tahu yang diam itu kerana beribadah

Mana tahu yang menawan itu bersih wataknya

Mana tahu yang ceria itu cerdas mindanya

Mana tahu yang bertanya itu prihatin orangnya

Justeru….

Sesuatu perkara yang kita lihat..

Jangan suka sangka-sangka

Sikap sangka-sangka akan memusnahkan jiwa

Kerap sangka-sangka mengundang celaka

Jangan terlalu bersangka-sangka

Jauhi sikap bersangka-sangka



#SemakDiriSendiri
#ManaTahuYangNampakHina_SyurgaTempatnya

Credit untuk Tuan Zaikhan Abdul Rahim yang sudi berkongsi kata-kata nasihat ini.

Semoga bermanfaat buat kita semua.


Salam kasih sayang, 
Zara Ratu Detox, 
Coach Detox Anda.
FB Al Ujan Clan By Zara