Tuesday, 3 February 2015

10 Rutin Pagi Yang Dilakukan Oleh Seorang Jutawan Akhirat

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum kepada yang sudi membaca entri akak hari ni..
Hari ni akak nak kongsikan amanat dari MENTOR kejayaan akak dalam membentuk sahsiah diri. Semoga perkongsian ini memberi manfaat kepada yang membaca dan ayuhlah kita sama-sama mengambil TINDAKAN BERANI untuk berubah. 
Jom kita sama baca sampai ke penghujung perkongsian ini dan semoga apa yang disampai menjadi inspirasi kepada kita semua.
________________________________________________________________________________________
Salam semua

Jika kita ingin lihat samada kita bakal menjadi seseorang yang berjaya dalam jangkamasa panjang, cuba perhatikan adakah kita mempunyai rutin pagi yang bagus, sihat dan produktif.

Salah satu perkara yang mengesahkan rutin pagi saya merupakan rutin kebanyakan mereka yang berjaya terutamanya adalah jutawan ialah ketika saya bertemu Robin Sharma, penulis buku laku keras "The Monk Who Sold The Ferrari" serta billionaire pemilik Virgin Airlines, Sir Richard Branson di satu forum di Toronto baru-baru ini.

Akak akan cari buku ni juga suatu hari nanti pada 1.5.2015
Di dalam forum tersebut yang saya hadir bersama 140 orang yang berjaya di dalam pelbagai industri mereka dari 45 buah negara dalam dunia di kalangan kami merupakan multi-millionaire, billlionare dan philantrophist serta business leader. 

Di antara perkara yang kami bincangkan atau kenalpasti adalah tentang apakah yang dilakukan oleh mereka yang berjaya setiap hari? Apakah perkara utama yang mempengaruhi kehidupan kami serta menjadi kunci penting untuk kejayaan kami dalam tempoh jangkamasa panjang.

Dan di sini saya kongsikan salah satu perkara utama yang menjadi asas utama kejayaan mereka yang berjaya adalah rutin atau ritual mereka setiap pagi dan suka saya berkongsi dari segi perspektif rutin seorang jutawan akhirat (Dan mudah-mudahan dunia akhirat) :-

1/ Bangun awal pagi seawal 4pagi dan paling lambat 5pagi (Sebab itu penting untuk tidur awal 9 malam selewat-lewatnya 10 malam)

2/ Mandi kerana ia menyihatkan tubuh (Ini juga sunnah Nabi saw)

3/ Solat taubat, tahajud, hajat dan istikharah (Ini rutin setiap awal pagi)/ Solat tasbih 4 rakaat (Perlu bangun awal lakukan ini, sekurang-kurangnya 4 pagi)/ Solat Witir (Dan ini perlu selesai 10-15 minit sebelum azan suboh)

4/ Baca beberapa surah atau juz' Al-Quran atau amalan wirid-wirid yang baik sementara menunggu suboh

5/ Berjemaah di masjid atau berjemaah bersama keluarga

6/ Pastikan solat fajr 2 rakaat sebelum qamat untuk solat fardu suboh, ia adalah 2 rakaat solat sunat yang lebih berat timbangan amalannya dari dunia dan isinya (hadis)

7/ Selepas solat membaca Al-Quran atau wirid-wirid tertentu sementara menunggu matahari naik untuk solat sunat Isyra' bila matahari naik

8/ Minum pagi/ sarapan

9/ Exercise untuk 30-60 minit (Mendengar bahan audio yang bagus ketika exercise)

10/ Solat dhuha (Selepas exercise dan mandi)

Sekiranya anda belum mampu lakukan semua di atas, anda boleh lakukan mana yang anda mampu sebagai permulaan. Rutin jutawan bukan muslim tidak banyak beza kecuali bab amalan kita sebagai orang Islam. Biasanya mereka akan lakukan meditasi seperti yoga atau taichi seawal 5 pagi dan exercise, membaca bahan bacaan ilmiah dan menulis perancangan hari mereka.

Saya mencadangkan anda menulis perancangan hari anda pada waktu malam sebelum anda berehat.

Ini hanya guideline untuk anda dan saya telah memulakannya sejak tahun 2001 lagi cuma di perkemaskan over the years dan di sesuaikan dengan tugas harian seperti ketika travel atau mesyuarat awal pagi.

Hidup kita yang best bermula dari awal pagi, ambil sarapan yang sihat dan makanan seperti raja di pagi hari.

Jom sama-sama kita manfaatkan pagi kita
*Ingat :-
1/ jika anda mahu membina hidup yang berkualiti, anda boleh mulakan sebahagian dari rutin di atas atau mengikut kesesuaian anda. Jika tidak mampu buat semua, jangan tinggalkan semua. Dan cuba lakukannya dengan baik terutamanya ketika hari cuti.

2/ jika anda bekerja, adjust rutin ini.

3/ kejayaan bermula dari rutin, habit atau disiplin over the years dan kejayaan tidak datang secara insiden.

Jika baik amalkan, jika tidak abaikan.

Kongsikan dengan 9 orang lain yang anda kasihi jika ianya bermanfaat.
__________________________________________________________________________________________

Kesimpulanya kan, 

Program yang akak sertai sekarang ni iaitu program NOW EVERYONE CAN KURUS adalah program yang membuatkan kita menjiwai dan merasai bagaimana jutawan akhirat sebab memang program kami menekankan aktiviti #workout atau exercise dalam masa 30 minit hingga 60 minit.
Selain itu kami diajar untuk tidur awal supaya mendapat tidur yang cukup dan menjadikan kami dalam keadaan segar apabila bangun pagi. Biar nampak macam simple je amalan tapi impaknya sangat besar dalam diri kita.

Kepada yang terasa nak menyertai kami dalam program ini , sila hubungi akak ya. Akak sentiasa terbuka hati untuk membantu uollsss jadi jutawan akhirat sekaligus dapat jadi jutawan dunia akhirat. 

Wallahu'alam.
Ini platform Jutawan Akhirat yang akak cari selama ini.
Akhir kata, akak harap perkongsian ini memberi manfaat kepada kita semua. Jangan lupa untuk download ebook percuma akak ye. 

Semoga uollsss dalam lindungan Allah SWT dalam apa jua yang uollss sedang lakukan dan uoollsss beroleh manfaat daripada perkongsian akak kali ni.

Luv uollsss..

Salam Kasih sayang, 
Zara, 
Pakar Detox dan Krew Program 
Now Everyone Can Kurus 
018 977 2964 

2 comments: